پالت پلاستیکی که ممکن است شما آن را با نام ظرف انبار پلاستیکی، جعبه ابزار پلاستیکی، قفسه انبار پلاستیکی و … بشناسید، در واقع محفظه ای است که برای دسته بندی، نگهداری و ذخیره سازی لوازم و ابزار مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
در گذشته از پالت های چوبی و یا فلزی برای قفسه بندی و انبارداری در صنایع و فروشگاه های مختلف استفاده می شد؛ اما با ظهور پلاستیک و گسترش محصولات پلاستیکی، پالت های پلاستیکی معرفی شدند و خیلی زود به یکی از پرفروش ترین انواع پالت ها برای دسته بندی و انبار کردن لوازم مختلف تبدیل شدند. کار با پالت های پلاستیکی نسبت به پالت های فلزی و چوبی خیلی راحت تر بود و به همین دلیل امروزه اکثر فروشگاه ها و انبار های صنعتی و یا حتی منازل شخصی، برای دسته بندی و نظم دادن به وسایل و محصولات خود از پالت های پلاستیکی قفسه بندی شده استفاده می کنند.
اگر می خواهید بدانید که پالت پلاستیکی چیست، چگونه تولید می شود، انواع پالت پلاستیکی چه ویژگی هایی دارند و کاربرد آن ها چیست، از شما دعوت می کنیم تا این مطلب را مطالعه کنید تا پاسخ سوالات خود را پیدا کنید. همچنین اگر قصد خرید پالت پلاستیکی را دارید، در این مطلب نکاتی کاربردی برای شما نیز وجود دارد که کمک می کند تا بهترین و ایده آل ترین پالت پلاستیکی ممکن را برای خود انتخاب نمایید؛ با ما همراه باشید.
پالت پلاستیکی چیست؟
حتما برای شما هم پیش آمده که وقتی به یک ابزار به خصوص یا یک وسیله مهم نیاز داشته اید، نتوانسته باشید آن را پیدا کنید. ابزاری که تا همین دیروز مقابل چشمان شما بود اما امروز که به آن نیاز دارید هر چقدر که می گردید و همه جا را زیر و رو می کنید فایده ای ندارد، انگار که آن ابزار هرگز وجود نداشته است. یا اگر در یک مغازه که محصولات متنوعی دارد کار کرده باشید، حتما می دانید که چقدر اهمیت دارد که محصولات مختلف را به شکل منظم و مرتب دسته بندی کنید تا هر وقت مشتری یکی از آن ها را خواست بتوانید به سرعت محصول مورد نظر را پیدا کنید و آن را به فروش برسانید.
همچنین افرادی که کار فنی مثل تعمیر لوازم خانگی یا اتومبیل انجام می دهند و یا کارگاه های تولیدی دارند، به شکل روزانه با تعداد زیادی از انواع پیچ و مهره و ابزار آلات مشابه سر و کار دارند و برای آن که بتوانند کار خود را به درستی انجام بدهند، باید همه این ابزار را همیشه در دسترس خود نگه دارند و آن ها را گم نکنند. در همه این شرایط، وسیله ای به اسم پالت پلاستیکی همان چیزی است که باعث می شود وسایل خود را با نهایت نظم و ظرافت دسته بندی کنید، آن ها را در یک جای مشخص نگه دارید و مطمئن باشید که هرگز گم نمی شوند.
پالت پلاستیکی می تواند گوشه ای از آشپزخانه شما قرار بگیرد و محل ذخیره ابزار آلات خانگی شما باشد، می تواند بخش بزرگی از قفسه یک فروشگاه را تشکیل دهد و در آمار گرفتن از موجودی مغازه به شما کمک کند و یا می تواند در کارگاه های تولیدی و کارخانه ها به انبار و تجهیزات شما نظم و ترتیب بدهد.
تاریخچه پالت پلاستیکی
اگر بخواهیم سفری کوتاه به دل تاریخ داشته باشیم، جالب است بدانید که اولین قفسه های انباری که مورد استفاده قرار می گرفتند، در یونان و هلند امروزی مشاهده شدند. شاید باورش سخت باشد که چیزی که امروزه در هر کارخانه، فروشگاه، کارگاه، مغازه و حتی خانه های ما وجود دارد، در گذشته دور فقط محدود به همین دو کشور بوده است.
در طول تاریخ، با ظهور تکنولوژی های جدید و ثبت اختراعات در گوشه و کنار جهان، سیستم انبارداری و قفسه بندی نیز به مرور تکامل یافت. تا قبل از دهه ۱۹۵۰ میلادی، بازار این صنعت توسط پالت های چوبی به تسخیر در آمده بود و بیش از نود درصد بازار را پالت هایی از جنس چوب به خود اختصاص داده بودند؛
اما به مرور پلاستیک توانست نظر ها را به سمت خودش جلب کند. در ابتدا پالت های پلاستیکی که برای انبارداری معرفی می شدند طراحی بسیار ساده ای داشتند و در مواردی فقط شامل یک تخته پلاستیکی می شدند؛ اما رفته رفته با افزایش علاقه بازار به پلاستیک، طراحان صنعتی نیز دست به کار شدند و هر روز طرح های جدید و جذابی را برای تولید پالت پلاستیکی ارائه کردند.
پالت پلاستیکی به دلیل ویژگی هایی مثل وزن سبک و در عین حال قیمت ارزان تر نسبت به پالت های چوبی، توانست انقلابی در صنعت انبارداری جهان ایجاد کند. تکامل پالت های پلاستیکی تا به امروز ادامه دارد و شاهد هستیم که انواع مختلف پالت با کاربرد های متنوع طراحی و تولید می شوند که هر کدام از آن ها می توانند نیاز های به خصوصی را رفع کنند. از انواع پالت های کشویی گرفته که برای انبار کردن محصولات در یک فضای بسته ایده آل هستند تا پالت های پایه دار که مثل جعبه های بدون سقف روی هم چیده می شوند و می توانند به راحتی وزن ابزارآلات سنگین را روی خود تحمل کنند.
انواع پالت پلاستیکی
به طور کلی پلاستیک خاصیت شکل پذیری و انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد. به شکلی که شما می توانید پلاستیک را تقریبا با هر قالبی که می خواهید تولید کنید و محصول مورد نظر خود را بسازید. به همین دلیل محصولات پلاستیکی از جمله پالت های پلاستیکی، از نظر طرح و مدل تنوع بالایی دارند و هر کدام از این انواع پالت پلاستیکی دارای خصوصیاتی است که باعث می شود در یک زمینه خاص کاربرد بیشتری داشته باشد. در اینجا چند نوع از پرفروش ترین انواع پالت پلاستیکی را معرفی می کنیم:
- پالت کشویی پلاستیکی:
به احتمال زیاد شما هم این نوع از پالت را قبلا جایی دیده اید. چرا که تقریبا در همه داروخانه ها از پالت کشویی پلاستیکی برای دسته بندی و تفکیک دارو ها استفاده می شود. خالصیت کشویی این پالت باعث می شود تا هر زمان که خواستید بتوانید یکی از ظروف یا همان پالت ها را بیرون بکشید بدون آن که دیگر پالت های قفسه ذره ای از جای خود تکان بخورند. - پالت پایه دار پلاستیکی:
این دسته از پالت ها به لطف پایه ای که در قسمت زیرین خود دارند، می توانند به راحتی و بدون نیاز به ابزار خاصی روی یک دیگر سوار شوند و یک قفسه پلاستیکی در ابعاد دلخواه را شکل دهند. پالت های پایه دار سقف ندارند که باعث می شود دسترسی به ابزار درون آن ها راحت باشد. - پالت پلاستیکی قابل حمل:
یکی دیگر از انواع محبوب پالت های پلاستیکی، پالت های قابل حمل هستند. این پالت ها نیز قابلیت نصب روی همدیگر را دارند اما به دلیل طراحی جمع و جوری که دارند، حمل و انتقال آن ها نیز بسیار راحت است که باعث می شود برای افرادی مثل تعمیرکاران که دائم در رفت و آمد هستند مناسب باشد.
مزایای استفاده از پالت پلاستیکی
همان طور که اشاره کردیم، پالت های پلاستیکی توانستند خیلی سریع راه خود را به تمام صنایع باز کنند و به عنوان گزینه اول برای ساخت یک قفسه ابزار مناسب و ایده آل شناخته شوند؛ اما چه چیزی باعث این استقبال گسترده از انواع پالت های پلاستیکی شد؟ در اینجا به شکل خلاصه مهم ترین مزایای استفاده از پالت های پلاستیکی را توضیح می دهیم.
- وزن سبک:
فرقی ندارد که پالت های پلاستیکی را برای استفاده در منزل شخصی خود می خواهید یا برای نصب در کارگاه تولیدی یا حتی فروشگاه. در هر صورت سبک بودن قفسه ابزار یک مزیت مهم به حساب می آید که به شکل های مختلفی به شما کمک خواهد کرد. چه در هنگام نصب اولیه و چه در هنگام جا به جایی های آینده، سبک بودن پالت های پلاستیکی یک ویژگی جذاب و مهم برای بسیاری از مردم است. - ماندگاری بالا:
پالت های پلاستیکی در برابر عوامل محیطی مثل گرما، سرما، رطوبت، خشکی، اکسیده شدن و … کاملا ایمن هستند و حتی بعد از گذشتن ده ها سال کیفیت خود را از دست نمی دهند. این امر باعث می شود تا وقتی یک بار پالت های پلاستیکی را خریداری می کنید، مطمئن باشید که آن پالت تا همیشه برای شما خواهد ماند و دیگر نیازی به پالت جدید نخواهید داشت. - قیمت ارزان:
شاید بشود گفت مهم ترین مزیت استفاده از پالت های پلاستیکی برای انبارداری و قفسه بندی محصولات مختلف، قیمت ارزان این پالت ها باشد. به خصوص اگر بخواهید در تعداد انبوه پالت بخرید، تفاوت قیمت پالت های پلاستیکی با پالت های چوبی یا فلزی آنقدر زیاد است که نمی شود از آن چشم پوشید. - تنوع بالا:
به دلیل قابلیت شکل پذیری بالای پلاستیک، پالت های پلاستیکی نیز هم از نظر طرح و مدل و هم از نظر رنگ بندی تنوع بسیار بالایی دارند. علاوه بر تنوع مدل ها که باعث می شود کاربرد پالت پلاستیکی بسیار متنوع باشد، تنوع رنگ ها نیز اهمیت زیادی در نظم دادن به انبار و محصولات موجود در آن دارد. - نصب راحت:
همه انواع پالت های پلاستیکی به گونه ای ساخته و طراحی شده اند که شما می توانید بدون استفاده از ابزار خاصی آن ها را نصب کنید و از قفسه انباری خود استفاده کنید. شما می توانید مطابق با میل و سلیقه خود پالت ها را روی همدیگر سوار کنید یا با استفاده از شیار هایی که در کنار آن ها تعبیه شده یک قفسه کشویی بسازید و یا پالت ها را روی یک پانل از پیش آماده نصب نمایید.
مطالعهی مقالات زیر را به شما توصیه میکنیم:
انتخاب پالت پلاستیکی مناسب
هنگام خرید پالت پلاستیکی مناسب، ممکن است به دلیل تنوع بالای انواع مدل های پالت پلاستیکی و همچنین اسامی مختلفی که برای این پالت ها وجود دارد، کمی سردرگم شوید و نتوانید پالت پلاستیکی مناسب خود را پیدا کنید. ما در اینجا نکات کاربردی را جمع آوری کردیم که به شما کمک می کنند تا بهترین پالت ممکن برای هدفی که در نظر دارید را انتخاب نمایید.
اولین نکته ای که در خرید پالت پلاستیکی باید در نظر بگیرید، این است که مشخص کنید که چه انتظاری از پالت های پلاستیکی دارید. در این صورت می توانید خیلی زودتر پالتی را پیدا کنید که ویژگی های مورد نظر شما را دارند و می توانند نیاز شما را رفع کنند. به عنوان مثال اگر می خواهید محصولات شما در یک محیط بسته قرار داشته باشند، پالت ابزار های بدون سقف گزینه ایده آلی برای شما نیستند. یا از طرف دیگر اگر می خواهید ابزار خود را دائم جا به جا کنید، باید به دنبال پالت هایی با ابعاد کوچک و وزن سبک و طراحی ساده باشید که حمل آن ها راحت باشد.
نکته بعدی توجه به کیفیت ساخت و مواد اولیه ای است که برای تولید پالت های پلاستیکی استفاده می شوند. اگر چه پلاستیک به خودی خود ماده ای با دوام و ماندگار است، اما اگر کیفیت ساخت و طراحی محصول استاندارد نباشد و یا از مواد اولیه بی کیفیتی استفاده شده باشد، بعد از مدتی استفاده از قفسه های پلاستیکی خواهید دید که این قفسه ها ضعیف می شوند و تحمل بار سنگین را ندارند و به راحتی می شکنند؛ بنابراین سعی کنید تا جای ممکن از خرید پالت های پلاستیکی کم نام و نشان که عموما قیمت بسیار پایین تری نسبت به نمون های مشابه دارند خودداری کنید.
تفاوت پالت پلاستیکی با پالت ابزار پلاستیکی
همانطور که در بخش قبل گفتیم انواع پالت های پلاستیکی اسمی شبیه به همی دارند که ممکن است باعث سردرگمی شما شود. یکی از مثال های این امر، شباهت پالت پلاستیکی با پالت ابزار پلاستیکی است. خوب است بدانید که اصولا این دو نوع از انواع پالت های پلاستیکی بسیار شبیه به هم هستند و می توانید از آن ها به جای یکدیگر نیز استفاده کنید.
در واقع می شود گفت که پالت ابزار پلاستیکی به نوعی مدل پیشرفته پالت های پلاستیکی ساده است که به طور اختصاصی برای نگهداری بعضی از ابزار ها ساخته شده است. به عنوان مثال پالت پیچ و مهره یکی از انواع پالت ابزار است که عموما برای نگهداری و ذخیره سازی پیچ و مهره یا محصولات مشابه مثل قطعات کوچک الکترونیکی، واشر ها، میخ ها، سایز های مختلف مته و … از آن استفاده می شود. از دیگر تفاوت های ظریفی که بین پالت پلاستیکی ساده با پالت ابزار پلاستیکی وجود دارد، تنوع بیشتر پالت های ابزار از نظر طراحی و ابعاد است. پالت های ابزار معمولا در ده سایز مختلف تولید می شوند که شما می توانید با توجه به وسایلی که می خواهید در آن قرار دهید سایز مورد نظر خود را خریداری نمایید.
به غیر از این موارد، فرق بزرگی بین پالت های پلاستیکی و پالت ابزار وجود ندارد. شما می توانید از هر کدام از این پالت ها که برای شما مناسب تر است برا ساخت یک قفسه پلاستیکی بزرگ استفاده کنید و ابزار آلات خود را در آن انبار کنید
موارد استفاده پالت پلاستیکی
به واسطه طراحی های متنوع و قابلیت های مختلفی که انواع گوناگون پالت های پلاستیکی و پالت های ابزار دارند، از این محصولات در تقریبا همه صنایع استفاده می شود. اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم، در هر جایی که نیاز به تفکیک، دسته بندی و نگهداری از ابزار و وسایل باشد، پالت پلاستیکی کاربرد دارد و می تواند نیاز شما را رفع کند. در اینجا چند مورد از کاربرد های عمده پالت های پلاستیکی را معرفی می کنیم:
- انبار داروخانه:
تقریبا در هر داروخانه ای در هر کجای جهان، می توانید یک قفسه بزرگ از پالت پلاستیکی را پیدا کنید. دلیل محبوبیت این پالت در داروخانه ها این است که ابعاد نسبتا کوچک پالت های پلاستیکی این امکان را می دهد تا در یک فضای کوچک یک قفسه با تعداد طبقات و کشو های زیاد داشته باشید. در نتیجه می توانید به راحتی انواع مختلف دارو ها که از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند را در کشو های مختلف ذخیره کنید و محل آن ها را با یک برچسب روی درب کشو مشخص کنید. - نگهداری ابزار در تولیدی و تعمیرگاه:
مکان هایی مثل تولیدی صنعتی یا تعمیرگاه پر از انواع مختلف ابزار های ریز و درشت هستند که دائما با آن ها سروکار دارند. در نتیجه داشتن یک سیستم انبارداری و دسته بندی این ابزار آلات برای این اماکن واجب است و پالت پلاستیکی این امکان را می دهد تا با هزینه ای اندک، یک انبار کارآمد برای خود بسازید. - استفاده در منازل شخصی:
پالت های پلاستیکی می توانند به عنوان لوازم خانگی نیز نقش مهمی در مرتب و منظم ماندن خانه های ما ایفا کنند. شما می توانید از این پالت ها برای دسته بندی اسباب بازی های کودک، دسته بندی پیچ و میخ و ابزارآلاتی مثل چکش، انبر و آچار و حتی دسته بندی مواد غذایی که باید بیرون از یخچال نگهداری شوند استفاده کنید.